•   Παρασκευή, 26 Απριλίου
  • 13 C
    Αθήνα
Μπαμπάς

Παιδιά και πειθαρχία: Μπαμπά αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνεις!

( λέξεις)
Παιδιά και πειθαρχία: Μπαμπά αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνεις!

Η ιστορία είναι γνωστή. Λες στο παιδί «αν δεν ετοιμαστείς γρήγορα, δεν θα πάμε βόλτα» κι εκείνο σου λέει «τέλεια, γιατί ήθελα να μείνω σπίτι!». Μερικές φορές ο τρόπος που προσπαθούμε να διδάξουμε πειθαρχία στα παιδιά δεν έχει αποτέλεσμα συνήθως επειδή υποχωρούμε εύκολα! Κι ενώ και οι μαμάδες κάνουν πολλά λάθη, οι μπαμπάδες είναι πιο συχνά αυτοί που θα «ξεχάσουν» πιο εύκολα τους κανόνες:

Λέμε ψέματα: Δεν έχεις πάντα χρόνο να εξηγήσεις με υπομονή και ψυχραιμία στο παιδί γιατί δεν πρέπει να βγει έξω χωρίς μπουφάν. Έτσι σου φαίνεται πιο εύκολο να πεις «γιατί αν δεν το βάλεις, η δασκάλα σου θα σου βάλει κακό βαθμό». Τι θα απαντήσεις όταν καταλάβει ότι αυτά τα δύο δεν συνδέονται; Η ειλικρίνεια είναι πάντα η καλύτερη τακτική και έχει αποτέλεσμα. «Εάν δεν βάλεις το παλτό σου, θα κρυώσεις και μπορεί να χάσεις το πάρτι της φίλης σου!» 

Λες… μόνο! «Μην πετάς το κουτάλι κάτω γιατί δεν έχει γλυκό». Αν του δώσεις γλυκό παρόλα αυτά, την επόμενη φορά θα το ξανακάνει. Και το πιο πιθανό είναι κάθε φορά που λες κάτι να μην το ακούει. Κάποια στιγμή δεν πρέπει να μάθει ότι η κακή συμπεριφορά έχει και συνέπειες; 

Δεν στηρίζεις τη μαμά: «Η μαμά είπε ότι είσαι τιμωρία, αλλά δεν πειράζει, μπορείς να φας γλυκό. Θα είναι το μυστικό μας». Η διαπαιδαγώγηση πρέπει να είναι κοινή ώστε να μην μπερδεύεται το παιδί. 

Δεν ακολουθείς τους κανόνες σου: Δεν κάνει να βρίζουμε, ούτε να φωνάζουμε. Αν σε βλέπει να κάνεις το ίδιο (π.χ. αν εκνευριστείς με κάτι που βλέπεις στην τηλεόραση) τότε το πιο λογικό θα είναι να θέλει να σε μιμηθεί.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr