•   Τετάρτη, 24 Απριλίου
  • 25 C
    Αθήνα
Βρέφος - Υγεία

Νινίδα βρεφών. Τί είναι και πως αντιμετωπίζεται;

( λέξεις)
Νινίδα βρεφών. Τί είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Πρόκειται για την παχιά, κίτρινη κρούστα που εμφανίζεται στο τριχωτό του κεφαλιού των μωρών κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής. Το δέρμα κάτω από τις κίτρινες νιφάδες μπορεί να είναι ελαφρώς κόκκινο. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί παροδική πτώση τριχών κατά την απομάκρυνση της νινίδας.

Η επιστημονική της ονομασία είναι σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, γιατί οφείλεται σε άγνωστης αιτιολογίας υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων της περιοχής. Έχει ενοχοποιηθεί επίδραση των ορμονών της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και η ανάπτυξη ενός μύκητα (Malassezia furfur) στην περιοχή. Δεν οφείλεται σε κακή υγιεινή, συχνό λούσιμο, λοίμωξη ή αλλεργία. Είναι μη ακίνδυνη κατάσταση, που δεν ενοχλεί το βρέφος και υποχωρεί χωρίς να αφήνει ουλές (ίσως μόνο έναν ήπιο, παροδικό υποχρωματισμό του δέρματος της περιοχής) σε μερικές εβδομάδες ή μήνες (αν και μπορεί να παρατηρηθεί έως το τρίτο έτος ζωής).

νινδα1
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επεκταθεί στο πρόσωπο, πίσω από τα αυτιά, στον λαιμό, στην περιοχή της πάνας, στα γόνατα ή στους αγκώνες. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μοιάζει πολύ με την ατοπική δερματίτιδα (ή έκζεμα). Όμως δεν προκαλεί φαγούρα, εμφανίζεται νωρίς, υποχωρεί σύντομα χωρίς θεραπεία και δεν συσχετίζεται με αλλεργίες.

Για την αντιμετώπιση της νινίδας απαιτούνται

Συχνό λούσιμο
: πρέπει να γίνεται καθημερινά με απαλό βρεφικό σαμπουάν. Η χρήση ειδικών σαμπουάν πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν οδηγίας παιδιάτρου, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό.

Απαλό βούρτσισμα
: γίνεται μετά το λούσιμο, με ειδική βρεφική βούρτσα με μαλακές ίνες. Απαγορεύεται η απομάκρυνση της νινίδας με τα χέρια, για την αποφυγή τραυματισμών και μολύνσεων.

Μία παλαιά μέθοδος απομάκρυνσης της νινίδας είναι η εφαρμογή ελαιόλαδου λίγα λεπτά πριν από το λούσιμο. Ωστόσο, πιθανολογείται, ότι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, ευνοώντας την ανάπτυξη μυκήτων στην περιοχή, χωρίς αυτό να έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Γενικά, τα φυτικής προέλευσης λάδια (ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο κ.τ.λ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ήπιες καταστάσεις. Αν παρατηρηθεί επιδείνωση, είναι σκόπιμο να αντικαθίστανται από βρεφικά λάδια μη φυτικής προέλευσης ή βαζελίνη.

νινδα2 

Αν η νινίδα είναι έντονη, επιμένει μετά τους 8 μήνες, επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές του σώματος απαιτείται παιδιατρική εκτίμηση και ανάλογη αντιμετώπιση. Επίσης, αν το δέρμα της περιοχής είναι έντονα κόκκινο ή το βρέφος έχει φαγούρα υπάρχει πιθανότητα μυκητιασικής λοίμωξης και απαιτείται ειδική αντιμυκητιασική θεραπεία.

Πηγή: Δήμητρα Ράπτη,
Παιδίατρος

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr