•   Τετάρτη, 17 Απριλίου
  • 18 C
    Αθήνα
Συνεντεύξεις

Ροζίτα Σπινάσα

( λέξεις)
Ροζίτα Σπινάσα

Είναι δικηγόρος, μαμά και συγγραφέας. Το «Στόμαστομαστό» είναι το πρώτο της βιβλίο, μια συλλογή διηγημάτων που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος.

1. Πώς ένιωσες όταν έμαθες ότι είσαι έγκυος;
Είχαμε μόλις γυρίσει από Καλιφόρνια όταν έκανα το τεστ (οι σερβιέτες στη βαλίτσα είχαν μείνει άθικτες). Όταν βγήκε θετικό χάρηκα πολύ κι αγχώθηκα πολύ. Είχαν προηγηθεί δυο αποβολές κι έτσι το ζητούμενο δεν ήταν τόσο η σύλληψη, όσο το να πάει καλά το πράγμα. Ευτυχώς ήταν η τρίτη και τυχερή – έπρεπε μάλλον να πάμε μέχρι το Σαν Φρανσίσκο για να γίνει σωστά η δουλειά.

2. Πόσο έτοιμη αισθανόσουν τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης;
Ήμουν πολύ έτοιμη, καθώς η ιδέα του παιδιού είχε ήδη μπει με τα καλά στη ζωή μας. Και πολύ ήρεμη, η εγκυμοσύνη ήταν η πρώτη μου προτεραιότητα και δεν άφηνα τίποτα να με χαλάσει – εκνευρίσει – αγχώσει. Μιλάμε για ζεν, όχι αστεία. Επίσης ήταν η μοναδική περίοδος της ζωής μου που δεν χρειαζόταν να ρουφάω την κοιλιά μου, οπότε βοηθούσε κι αυτό όπως καταλαβαίνεις.

3. Η στιγμή της γέννησης... Τι θυμάσαι από εκείνα τα λεπτά;
Μετά από δέκα επτά ώρες προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό καταλήξαμε σε καισαρική (τότε το πήρα για μαραθώνιο, μετά όμως που μια ξαδέρφη μου στην Ολλανδία την άφησαν να γεννά για τρεις μέρες άλλαξα γνώμη). Θυμάμαι τη στιγμή που μου τον έδωσαν και με κοίταξε στα μάτια ο ένας και μοναδικός. Συναισθηματικό έβερεστ (το βουνό, όχι το τοστάδικο).

4. Αν έπρεπε να περιγράψεις τον εαυτό σου ως μαμά με 3 λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;
Αγαπησιάρα, μαλωσιάρα, τρελιάρα (σε διάλεκτο πεντάχρονου).

5. Ποια είναι η πιο τρυφερή στιγμή που έχετε περάσει με το παιδί σου;
Τα παιχνίδια μέσα στο νερό μάς χαρίζουν μια ιδιαίτερη χαρά κι ευφορία – είναι που τον έκανα θαλασσόλυκο (του γλυκού νερού) σαν κι εμένα.

6. Περνώντας ο καιρός, συνειδητοποιείς πως μαμά είναι:
Μια γυναίκα που από τη μια στιγμή στην άλλη κλήθηκε να υπηρετεί, να αναθρέφει και να αγαπά έναν μικρό δικτάτορα με όλη της την καρδιά.

7. Αν έπρεπε να δώσεις μια συμβουλή στις άλλες μαμάδες αυτή θα ήταν να:
Να μην ακούνε τις συμβουλές των άλλων μαμάδων. Ούτε να περιμένουν το μητρικό ένστικτο να τους σιγοψυθιρίσει στο αυτί, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για αστικό μύθο. Επίσης να μην ξεχνάνε να κάνουν σεξ.

8. Αν μπορούσες να δώσεις μια συμβουλή (και να σε ακούσει) στο παιδί σου θα ήταν:
Να τρώει φρούτα και λαχανικά, να κλείνει από μόνος του την τηλεόραση και να πλένει τα δόντια του κάθε βράδυ (δεν με ακούει σε τίποτα από όλα αυτά). Επίσης να μην φοβάται τίποτα, παρά μόνο μην πέσει - χτυπήσει - γκρεμοτσακιστεί.

9. Τι σου έμαθε η δική σου μαμά και το εφαρμόζεις κι εσύ;
Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα που να το κάνω όπως η μαμά μου. Και δεν το βρίσκω και τόσο κακό αυτό.

10. Και τελικά... Γιατί μαμά;
Γιατί μου λείπουν τα εξαρτήματα για να γίνω μπαμπάς. Και γιατί αξιώθηκα και γέννησα τον γιό μου, τον Γιώργο. Νιώθω πολύ τυχερή που είμαι η μαμά του.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr