•   Σάββατο, 20 Απριλίου
  • 18 C
    Αθήνα
Παιδί & More

Ποιοί είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την σχέση του παιδιού με τον σκύλο?

( λέξεις)
Ποιοί είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την σχέση του παιδιού με τον σκύλο?

Οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τη σχέση παιδιού και σκύλου είναι: η συμπεριφορά των γονιών, η εκπαίδευση του σκύλου και η διαπαιδαγώγηση του παιδιού ως πρός την σχέση του με τον τετράποδο φίλο του.

Ποιος είναι ο ρόλος των γονιών στην ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ παιδιού και σκύλου?

Ο ρόλος των γονιών στην εξέλιξη της σχέσης αυτής είναι πολύ σημαντικός και οι γονείς πρώτοι θα πρέπει να κατανοήσουν αυτά που μπορεί να προσφέρει στο παιδί τους το κατοικίδιο. Ο σκύλος θα βοηθήσει το παιδί να κοινωνικοποιηθεί και του μαθαίνει να αντιμετωπίζει τους γύρω του με κατανόηση και σεβασμό. ‘Εμμεσα του διδάσκει την λειτουργία της φύσης και σε αυτή τη διαδικασία οι γονείς θα πρέπει να είναι ενεργοί και να συμμετέχουν όπου χρειάζεεται παρεμβαίνοντας και επιβλέποντας την συμπεριφορά του παιδιού τους απέναντι στο σκύλο.

Είναι η αγάπη και η τρυφερότητα το μοναδικό στοιχείο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της σχέσης αυτής?
Η αγάπη και η τρυφερότητα είναι σίγουρα βασική αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την εκπαίδευση του σκύλου σε συνδυασμό πάντα με την εκπαίδευση του ιδιοκτήτη και στην συγκεκριμένη περίπτωση των γονιών και του παιδιού που συμμετεχόντας στην εκπαίδευση θα βοηθήσει στην μεταξύ τους σχέση.

Ένας σκύλος θα πρέπει να είναι κοινωνικοποιήμενος και να υπακούει σε εντολές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε να τονίζουμε.

Κάποιες βασικές συμβουλές για να συμβιώσει καλύτερα το παιδί μας και εμείς οι γονείς με το κατοικίδιο μας?
-Είναι σημαντικό στην εκπαίδευση του σκύλου να υπάρχει ο χρόνος και η καλή διάθεση, αν δεν διαθέτει κανείς χρόνο και διάθεση τότε καλύτερα  να ξανασκεφτεί πρίν πάρει την απόφαση να αποκτήσει ένα κατοικίδιο.

-Η διαδικασία είναι συνεχής για όλη την οικογένεια και η σχέση του παιδιού με το σκύλο στην οποία μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο.

-Είναι σημαντικό πρίν αποφασίσει κανείς την ράτσα του σκύλου που θα αποκτήσει να ερευνήσει τα χαρακτηριστικά της ώστε να βρεί αυτή που τους ταιριάζει.

-Αν πρόκειται να αγοράσει κανείς ένα κατοικίδιο τότε είναι σημαντικό να απευθυνθεί και να είναι βέβαιος πως ο εκτροφέας είναι έμπιστος και αναγνωρισμένος.

-Η αγάπη που έχετε για τα ζώα σίγουρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις γνώσεις  και την πείρα ενός ειδικού γι αυτό μην διστάσετε να συμβουλευτείτε κάποιον με τις απαραίτητες γνώσεις και πτυχίο εκπαιδευτή σκύλων.

-‘Οσο εσείς σαν γονείς φέρεστε με αγάπη και σεβασμό πρός τα ζώα , τα παιδιά σας θα ακολοθυήσουν το ίδιο παράδειιγμα.

-Μην ξεχνάτε, πώς όταν τα παιδιά είνια μικρά το παιχνίδι με τους σκύλους θα πρέπει να γίνεται κάτω από την δική σας επίβλεψη για την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος

-Να θυμάστε πάντα πώς ο σκύλος σας δεν σημαίνει ότι τρέφει τα ίδια συναισθήματα για τους ξένους που τρέφει για την οικογένεια του γι αυτό θα πρέπει πάντα να προειδοποιείτε και τους επισκέπτες σας για την παρουσία του.

Πιστευέτε πως συμβάλλει η συμβίωση του παιδιού με τον σκύλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του?
Ύστερα από κάποιο καιρό συμβίωσης με το νέο κατοικίδιο θα συνειδητοποιήσετε όλες τις θετικές επιδράσεις που θα έχει η παουσία του στη ζωή και την προσωπικότητα του παιδιού. Μέσω της σχέσης με τον σκύλο αναπτύσσονται συμπεριφορές που είναι χρήσιμες τόσο για την κοινωνική ζωή του παιδιού όσο και για την προσωπική του ανάπτυξη.

Το παιδί μαθαίνει να ελέγχει τον εγωκεντρισμό του, μαθαίνει μέσω της φροντίδας του ζώου να είναι υπεύθυνο καθώς και τις αξιες του προγραμματισμού. Σίγουρα, αν αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα «μάχες» λαμβάνοντας την τρυφερότητα του σκύλου αφού σαν ζώο ανταποκρίνεται χωρίς περιορισμούς στις εκδηλώσεις του , νοιώθει πως έχει πάντα στο πλευρό του τον σκύλο του.

Η συμβολή του σκύλου στην ανάπτυξη του παιδιού είναι κάτι που ζώ και είμαι απόδεκτης μέσω της διδασκαλίας μου στο ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα Dogs in Learning στο American Community School Athens(ACS).

Θέο Κουτσόπουλος

Ιδρυτής του Professional Dog Trainers Institute

Σχολή Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Σκύλων

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr