•   Σάββατο, 20 Απριλίου
  • 12 C
    Αθήνα
Παιδί - Διατροφή

Πώς θα μάθω το παιδί μου να τρώει σωστά;

( λέξεις)
Πώς θα μάθω το παιδί μου να τρώει σωστά;

Όσο το παιδί μας μεγαλώνει και αποκτά άποψη επί του φαγητού, τόσο μεγαλώνει και το άγχος μας για τη σωστή διατροφή του. Για μια διατροφή πλήρη σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα περιλαμβάνει όλα όσα έχει ανάγκη ο οργανισμός του.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Σας προτείνω να παίξετε με τα χρώματα και να δημιουργήσετε σχεδιάκια στο πιάτο! Για παράδειγμα δοκιμάστε να δώσετε στο παιδί σας τα παντζάρια του Μπάρμπα Στάθη που αφενός είναι πεντανόστιμα, αφετέρου έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β9 και είναι πηγή πρωτεϊνών. Φυσικά είναι πολύ μαλακά και ιδανικά για να τα μασήσει ακόμα και ένα πολύ μικρό παιδάκι!

ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΕΣ
Μια άλλη συμβουλή είναι να πείτε ιστορίες με τα φαγητά! Για παράδειγμα, εμείς στο σπίτι το μπρόκολο το λέμε "δέντρο" και με τον Οδυσσέα όταν φτιάχνουμε το Μπρόκολο του Μπάρμπα Στάθη, λέμε ολόκληρες ιστορίες για ένα δάσος που έχει πολλά δεντράκια και πολλά ζωάκια και τρώμε το ένα δεντράκι και μετά τρώμε και λίγο από το άλλο και κάπως έτσι το μπρόκολο έχει γίνει από τα πολύ αγαπημένα μας! Έτσι λοιπόν ο Οδυσσέας έχει στη διατροφή τους τις πρωτεϊνες και την απαραίτητη βιταμίνη C που περιέχει το συγκεκριμένο λαχανικό.

ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ
Αν εσείς έχετε άγχος που το παιδί σας για παράδειγμα δεν τρώει αρακά, τότε κάθε φορά που του μαγειρεύετε αρακά, του μεταφέρετε ένα τεράστιο άγχος που το παιδάκι σας το εκλαμβάνει ως μεγάλη πίεση και συχνά ως άρνηση. Συνεχίστε να του προσφέρετε το φαγητό όπως πριν, χωρίς απειλές και αγχωτικές δεσμεύσεις ("αν δεν το φας δεν θα σου δώσω παγωτό") και προσπαθήστε να το σερβίρετε με διαφορετικές συνταγές για να δείτε ποια από όλες θα του αρέσει! 

ΜΙΚΡΗ ΠΕΙΝΑ!
Θα ακουστεί λίγο σκληρό, αλλά όταν πρόκειται να δώσετε στο παιδάκι σας ένα πιάτο που ξέρετε ότι ίσως δεν το θέλει πολύ ωστόσο είναι απαραίτητο για τη διατροφή του, μην του δώσετε πριν κάποιο σνακ που θα του κόψει την πείνα! Κι εσείς, άλλωστε, δεν τρώτε με μεγαλύτερη ευχαριστήση όταν πεινάτε;

BE CREATIVE
Αν το παιδί σας δεν αγαπάει για παράδειγμα πολύ τα λαχανικά, επιλέξτε να τα σερβίρετε σε μορφή σάλτσας για τα μακαρόνια ή ακόμα ως topping σε σπιτική πίτσα! Κοινώς, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!!

Μπάρμπα στάθης

ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ
Η λέξεη "σουβλάκι" από μόνη της είναι τόσο ελκυστική! Δημιουργήστε "σουβλάκια" λαχανικών ή σουβλάκια ψαριού για να πείσετε το παιδάκι σας να αγαπήσει όλες τις τροφές! 

ΒΑΛΤΕ ΚΑΝΟΝΕΣ
"Αν είσαι πάνω από 2 ετών τρως μαζί μας!" Κάποιοι βασικοί κανόνες θα κάνουν το παιδάκι σας να νιώσει πως δεν μπορεί να παρεκκλίνει από το μενού που θα φάει η μαμά και ο μπαμπάς! Καθήστε μαζί στο τραπέζι και φυσικά έπειτα από μια μέρα με "δύσκολο" φαγητό πρέπει να ακολουθήσει μέρα με πολύ αγαπημένο μενού!

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ
Αν το παιδάκι σας δεν τρώει μπρόκολο, μην του δώσετε ένα πιάτο γεμάτο μπρόκολο. Σερβίρετε μια μικρή ποσότητα και μόλις την καταναλώσει αφού το επιβραβεύσετε δώστε κάτι που του αρέσει! Την επόμενη φορά αυξήστε λίγο την ποσότητα και πολύ σύντομα θα φτάσετε στην επιθυμητή μερίδα!

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΕΝΑΝ ΠΙΝΑΚΑ!
Δεν κατάλαβα καλύτερος ήταν ο Πικάσο; Όχι! Πάρτε μπρόκολο, πράσο, μανιτάρια, καλαμπόκι και όλα τα λαχανικά που θα βρείτε στη σειρά των λαχανικών του Μπάρμπα Στάθη και δημιουργήστε πιάτα έργα τέχνης! Τα συγκεκριμένα λαχανικά συλλέγονται την ιδανική στιγμή της ωρίμανσής τους και καταψύχονται άμεσα, σφραγίζοντας όλη τη φρεσκάδα, τις βιταμίνες και τη γεύση τους, τόσο φρέσκα όσο τη στιγμή που κόπηκαν! Με λίγη φαντασία και έμπνευση λοιπόν, μπορείτε να δώσετε στο παιδάκι σας το πιο πλούσιο σε βιταμίνες και πρωτεϊνες πιάτο!

Η σωστή διατροφή ενός παιδιού ίσως τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση! Αρκεί να έχουμε όρεξη, φαντασία και υπομονή!

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr