Τα πρώτα μου δόντια και η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο!

ΝΗΠΙΟ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τα πρώτα μου δόντια και η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο!

Για όλα υπάρχει η πρώτη φόρα. Έτσι υπάρχει και η πρώτη φορά που βγαίνουν τα πρώτα παιδικά δόντια, με εκδηλώσεις εκνευρισμού από τη μεριά του μικρού σας και φυσικά έρχεται και η πρώτη φορά της επίσκεψης - εμπειρίας στον οδοντίατρό σας. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε για όλες αυτές τις πρώτες φορές;

Σε ποια ηλικία γίνεται η αλλαγή της πρώτης αλλαγής;
Η ηλικία καθορίζεται ανάλογα με το πότε το παιδί έβγαλε τα βρεφικά του δοντάκια ή αλλιώς τα επονομαζόμενα ως νεογιλά. Αν για παράδειγμα αυτό έγινε πολύ νωρίς, δηλαδή στην ηλικία των 4-5 μηνών τότε είναι επόμενο να αλλάξει νωρίς και τα μόνιμά του δόντια.

Το φύλλο του παιδικού παίζει ρόλο;
Στα κοριτσάκια υπάρχει η προδιάθεση να αλλάζουν νωρίτερα τα δόντια από ότι στα αγόρια. Εκείνα που θα αλλαχθούν για πρώτη φορά είναι τα μπροστινά ή αλλιώς οι κάτω πρόσθιοι κεντρικοί τομείς. Αυτό μπορεί να συμβεί από την ηλικία των 4.5 έως και 6.5 ετών. Παράλληλα εμφανίζονται οι πρώτοι μόνιμοι τραπεζίτες. Τα συγκεκριμένα δόντια είναι τα πιο σημαντικά που θα έχει το παιδί μας ως ενήλικας γι' αυτό και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Μέχρι την ηλικία των 8 ετών θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των αλλαγών με την ολοκλήρωση στην κάτω και άνω γνάθο των 4 μπροστινών δοντιών.

article

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;
Δεν προκαλείται καμία ζημιά σε δόντια που δεν έχουν καμία ζωτικότητα και καθόλου ρίζες, όταν τα κουνάμε ή αν χρειαστεί να τα τραβήξουμε. Αν το παιδί μας έχει έντονη αιμορραγία (σπάνιο φαινόμενο) μπορούμε να τοποθετήσουμε στην πληγή λίγο πάγο ή να δώσουμε στο παιδί μας παγωτό, το οποίο θα σταματήσει σίγουρα το αίμα. Επιπλέον, όταν ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των αλλαγών (4 μπροστινά δόντια άνω και κάτω γνάθου και οι 4 τραπεζίτες) ακολουθεί μια διετία ηρεμίας, όπου δεν πρόκειται να συμβεί καμία αλλαγή και απλά τα μπροστινά δόντια θα ισορροπήσουν μεταξύ τους σε μια θέση ανάλογα με το χώρο που έχουν.

Αν καταπιεί κάποιο δόντι;
Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν το παιδί καταπιεί κάποιο δόντι του (συνήθως στον ύπνο ή με το φαγητό) παραμένουμε ψύχραιμοι και αναμένουμε να το αποβάλλει ο οργανισμός μέσω της φυσικής οδού.

Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο.
Αν υπάρχει σημαντική έλλειψη χώρου στην στοματική κοιλότητα και η σύγκλειση των δοντιών δεν είναι καλή, τότε γύρω στα 8 - 9 έτη είναι μια καλή ηλικία για μια πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό σας. Μετά τα 9.5-10 έτη έως την ηλικία των 12 θα επιτευχθούν όλες οι αλλαγές, με τον ερχομό των μόνιμων κυνόδοντων και δοντιών όπου και όλη η οδοντική εικόνα θα λάβει την τελική της μορφή.


Μυρτώ Κάζη
Tags:

Στην ίδια κατηγορία