•   Παρασκευή, 19 Απριλίου
  • 16 C
    Αθήνα
Γυναίκα

10 ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά που αξίζει να βάλεις στη διατροφή σου

( λέξεις)
10 ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά που αξίζει να βάλεις στη διατροφή σου

Η βόλτα στη λαϊκή αγορά είναι μια από τις αγαπημένες μας συνήθειες- ειδικά όταν μπαίνει η άνοιξη, γιατί όλοι οι πάγκοι είναι γεμάτοι με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά που μπορούν να απογειώσουν τα γεύματά μας. Κατακόκκινες λαχταριστές φράουλες, φρέσκα λεμόνια που μοσχομυρίζουν και πρασινάδες που με τη σπιρτάδα τους κάνουν και την πιο βαρετή μαρουλοσαλάτα νόστιμη και άλλα τόσα λαχανικά και φρούτα, που είναι πια στην εποχή τους, αξίζουν και με το παραπάνω μια θέση στη διατροφή. Μια δοκιμή θα σε πείσει.

Σπαράγγια
Τα καημένα τα σπαράγγια έχουν κατηγορηθεί από πολλούς για το γεγονός ότι επηρεάζουν (λίγο άσχημα) την μυρωδιά των ούρων και για αυτό δεν κάνουν συχνές εμφανίσεις στα τραπέζια μας. Κακώς, πολύ κακώς γιατί τα σπαράγγια (εκτός του ότι είναι νόστιμα ψητά με λίγο αλάτι και ταιριάζουν ιδανικά με μια μπριζόλα ή μπιφτέκια) έχουν μόνο 32 θερμίδες/ φλιτζάνι, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Α, C, E και Κ.

Φράουλες
Οι φράουλες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας φρούτα καθώς εκτός του ότι έχουν λίγες θερμίδες, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και είναι τόσο νόστιμες (ακόμα και χωρίς την προσθήκη ζάχαρης/ σοκολάτας) που απογειώνουν τη γεύση των smoothies και των γιαουρτιών ενώ κάνουν λιγότερο βαρετές τις σαλάτες.

Λεμόνια
Κάνε υπομονή μια λεμονιά ανθίζει στη γειτονιά τραγουδούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη και πραγματικά αξίζει να το κάνεις, γιατί τίποτα δεν συγκρίνεται με το πλούσιο σε βιταμίνη C λαχανικό. Το έντονο χρώμα του σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, γεμίζει το σπίτι μας με το υπέροχο άρωμά του (καλό είναι να τα διατηρείς σε ένα μπολ στο τραπέζι και όχι στο ψυγείο) και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας με το χυμό του. Βάλ'το σε φαγητά, σαλάτες και στο ποτήρι με το νερό και θα δεις τη διαφορά.

Πορτοκάλια
Στο ίδιο concept με τα λεμόνια, τα πορτοκάλια πρέπει να κάνουν εβδομαδιαία την εμφάνισή τους στα γεύματά σου.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο το βρίσκεις όλο το χρόνο στο σούπερ μάρκετ, αλλά τώρα είναι πιο φρέσκο (και φτηνό) από ποτέ για αυτό δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για να μην το τρως. Είναι φανταστική πηγή βιταμίνης C, έχει αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες ενώ ταιριάζει ΤΕΛΕΙΑ με σος μουστάρδας- αυτό και αν είναι plus.

Αβοκάντο
Έχουμε ήδη συζητήσει γιατί το αβοκάντο θεωρείται το καλύτερο τρόφιμο στον κόσμο, ωστόσο μια φορά δεν αρκεί για να το εμπεδώσουμε. Αυτό το πράσινο και θεωρητικά βαρετό φρούτο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και βιταμίνες και μπορεί να απογειώσει τα πρωινά σου.

Αγκινάρα
Η αγκινάρα είναι άλλο ένα παρεξηγημένο λαχανικό με τεράστια οφέλη για τον οργανισμό μας και τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να τη χρησιμοποιήσεις σε συνταγές. Είναι ιδανική για δίαιτα- τα 100 γρ. της έχουν μόλις 47 θερμίδες, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (παρέχουν το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης!), ρίχνει την κακή χοληστερίνη, τονώνει το ανοσοποιητικό, δυναμώνει τα οστά ενώ μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων ειδών καρκίνου. Μήπως να της δώσεις μια ευκαιρία;

Μάνγκο
Το μάνγκο θα γίνει ο απόλυτος σύμμαχός σου αν προσέχεις τη διατροφή σου καθώς είναι 80% νερό και έχει μόνο 100 θερμίδες/ κούπα, γεγονός που σε συνδυασμό με τη γλυκιά του γεύση το κάνει ιδανικό για επιδόρπιο.

Ρόκα
Αυτή η πρασινάδα είναι ό,τι καλύτερο και αν αντέχεις την λίγο έντονη γεύση και μυρωδιά της προσπάθησε να την έχεις συνέχεια στις σαλάτες σου. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, που βοηθάει σημαντικά την επιδερμίδα και τα μάτια σου, ενώ τα υψηλά ποσοστά της σε βιταμίνη Κ βοηθάνε τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και ενδυναμώνουν τα κόκκαλα.

Φασολάκια
Κάτι ήξερε η μαμά σου όταν επέμενε να φας τα φασολάκια σου- αυτό το λαχανικό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σε χορταίνει χωρίς να σε επιβαρύνει με θερμίδες. Αν δεν σου αρέσουν λαδερά, όπως τα κάνει η μαμά σου μπορείς να τα φας και βραστά συνοδεία και άλλων λαχανικών στη σαλάτα σου.

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr