•   Παρασκευή, 19 Απριλίου
  • 15 C
    Αθήνα
Συνεντεύξεις

Αγγελική Σπυρακοπούλου

( λέξεις)
Αγγελική Σπυρακοπούλου

Γιατί μαμά να ξεκινήσω σχολείο;
Μετά τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, οι ίδιοι οι γονείς διαπιστώνουν την ανάγκη του για κοινωνικοποίηση. Συχνά μοιράζονται μαζί μου σκέψεις όπως “Νιώθω πως βαριέται πλέον στο σπίτι” ή “Λατρεύει την παιδική χαρά που βλέπει και άλλα παιδάκια”. Ένα παιδί σε αυτή την ηλικία είναι έτοιμο να ενταχθεί σε μία ομάδα και να γίνει μέλος αυτής. Ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον ενός παιδικού σταθμού -με μικρές, σε αριθμό παιδιών, ομάδες- συντελεί στην ομαλή μετάβαση του παιδιού από το γνώριμο, οικογενειακό σε ένα νέο, αλλά γεμάτο ερεθίσματα, προκλήσεις και νέες εμπειρίες περιβάλλον.

Πώς μαθαίνουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας;
Όταν τα αφήσουμε ελεύθερα… να μάθουν. Όταν τους αφήσουμε χώρο και χρόνο να ανακαλύψουν πράγματα με το δικό τους ρυθμό και να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα και όχι στα δικά μας. Σκοπός μας δεν είναι να «βομβαρδίζουμε» τα παιδιά με πληροφορίες. Η μάθηση έρχεται όταν είναι ενεργητική και βιώνεται από τα ίδια τα παιδιά. Τότε ό,τι και ανακαλύψουν θα είναι καθαρά δικό τους!

Σχολικό περιβάλλον
Ένα κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον για παιδιά προσχολικής ηλικίας για μένα δεν είναι πλεονέκτημα. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ένα παιδί κινείται τελείως διαφορετικά μέσα σε ένα χώρο που είναι διαμορφωμένο ειδικά για αυτό: πολυδιάστατο, πλούσιο σε υλικά, μέσα από όμορφους, οργανωμένους χώρους, όπου το καθετί έχει σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν και να γίνουν ανεξάρτητα. Η αισθητική στην εκπαίδευση έπαιζε ανέκαθεν για εμένα μεγάλο ρόλο και στόχος μου ήταν ένας σύγχρονος εκπαιδευτικός χώρος που να παρέχει παιδοκεντρική φιλοσοφία και αρχιτεκτονική προσέγγιση στη νέα γενιά παιδιών.

Γονείς εντός ή εκτός σχολείου;
Η συμμετοχή των γονέων είναι απαραίτητη σε διάφορες πτυχές του εκπαιδευτικού προγράμματος και οι γονείς θεωρούνται συνεργάτες για τα παιδιά τους! Πρέπει να καταργηθεί το κλισέ «άλλο το σχολείο και άλλο το σπίτι». Η άμεση συνεργασία σχολείου-γονέα είναι αυτή που έχει τα μεγαλύτερα αποτελέσματα για το παιδί. Στο Littles δημιουργούμε πολλές δράσεις κοινές με τους γονείς και μάλιστα συμμετέχουν ενεργά και στην ίδια την τάξη (parents involvement day in the classroom) με μεγάλη χαρά & επιτυχία!

3 σημαντικές αρχές για εσάς.
1. Nothing without joy.
2. Listen to the children. They know better.
3. Love them. It’s never enough.

(συμβουλή στην κόρη σου … και στους μαθητές σου)
Θα είμαι εκεί για εκείνη όποτε με χρειαστεί. Και το ξέρει. Τώρα κάνει τα δικά της βήματα… στο σχολείο και εγώ είμαι μια περήφανη μαμά. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές μου. Ξεκινάνε μόλις δυόμιση ετών και τα αποχαιρετάμε πριν Δημοτικό περήφανοι για όλα όσα έχουν καταφέρει!

Και τελικά... Γιατί μαμά;
Γιατί ξαναζείς τα πάντα από την αρχή!

littles 1

littles 2

littles 3

littles 4

littles 5

littles 6

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr