•   Παρασκευή, 19 Απριλίου
  • 17 C
    Αθήνα
Γονείς - Μαμά

Πώς θα αποκτήσω το σώμα που είχα πριν γεννήσω;

( λέξεις)
Πώς θα αποκτήσω το σώμα που είχα πριν γεννήσω;

Αυτή η ερώτηση βασανίζει όλες τις μαμάδες και η αλήθεια είναι πως όσο κι αν η απάντησή της μοιάζει βουνό, τελικά δεν είναι. Αυτή την Κυριακή βρέθηκα στα πλατώ του Alpha και στο “Σπίτι μου Σπιτάκι μου” για να συζητήσουμε με την Κωνσταντίνα αλλά και με ειδικούς αυτό το …μείζον θέμα!

Η Νίκολη Θανοπούλου, κλινικός διατροφολόγος και διαιτολόγος, μας έδωσε τα δικά της μυστικά για να ξαναμπούμε στα τζην μας λίγους μήνες αφού έχουμε γεννήσει!

"Συνηθίζεται να ενθαρρύνουμε τις νέες μητέρες να διατηρήσουν τις αλλαγές που έκαναν στον τρόπο διατροφής τους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Μη ξεχνάτε ότι το μωρό σας μέσω του θηλασμού λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξη του.

Η απώλεια βάρους προτείνεται να είναι σταδιακή (2 kg/μήνα), έτσι ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να επανέλθει στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση, δίχως να ταλαιπωρηθεί περαιτέρω.

Οι θερμίδες πρέπει να λαμβάνονται μέσα από ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, το οποίο θα αποτελείται από 3 πλήρη γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και δύο ενδιάμεσα μικρογεύματα.

Συστήνεται οι νέες μητέρες να καταναλώνουν προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, ημίαπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά και άπαχο κόκκινο κρέας.

• Προγραμματίστε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβάνοντας ποικιλία τροφίμων.
• Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με άφθονα φρούτα και λαχανικά (5-9 μερίδες).
• Να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε εδώδιμες (φυτικές) ίνες. Προτείνεται η ημερήσια πρόσληψη των 25-30γρ. Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Δεν προκαλούν μεταγευματική υπεργλυκαιμία, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης, απορροφούνται με πιο αργό ρυθμό. Βρίσκονται: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόρια, κριθάρι, βρώμη, προϊόντα ολικής άλεσης.
• Επιλέξτε καλά λιπαρά οξέα, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί, ψάρια, ελιές, σπόρια.
• Προσλαμβάνετε επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών καταναλώνοντας κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, αβγό και όσπρια (πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας).
• Να συμπεριλάβετε το ψάρι στην διατροφή σας, το οποίο είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα.
• Καταναλώνετε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως (1 μερίδα = 80γρ τυρί, 240ml γάλα και 220γρ γιαούρτι).
• Αποφύγετε κορεσμένα λιπαρά, όπως έτοιμα σνακς, τηγανιτά φαγητά, πατατάκια κ.α.
• Εάν θηλάζετε, θα πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά 200 έως 500 θερμίδες περισσότερες απ’ ό,τι πριν από την εγκυμοσύνη. Αυτό, όμως, δεν ισχύει εάν ήσασταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν μείνετε έγκυοι. Η ισορροπημένη διατροφή είναι άκρως σημαντική διότι η σύσταση του γάλακτος σε θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνη D, ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία κ.α. εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή της μητέρας.

Μην ξεχνάμε ότι το σώμα μας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σταδιακά διαφοροποιείται. Επομένως κι η επαναφορά του, δεν γίνεται από τη στιγμή στην άλλη. Μερικές γυναίκες μπορεί να δουν πιο άμεσα το σώμα τους να επανέρχεται, ενώ άλλες πρέπει να έχουν λίγο περισσότερη υπομονή γιατί ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν σε φόρμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επανέλθουν αν είναι συνεπής σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης που ακολουθούν."

Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν

Στην ίδια κατηγορία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σας στο newsletter, δίνετε τη συγκατάθεσή σας
να λαμβάνετε ενημερώσεις στο email σας από το giatimama.gr